Home »

O PERSONALITATE: Academicianul Cristian Ioan D. Hera, preşedintele Secţiei de Ştiinte Agricole şi Silvice a Academiei Române

O PERSONALITATE: Academicianul Cristian Ioan D. Hera, preşedintele Secţiei de Ştiinte Agricole şi Silvice a Academiei Române

O PERSONALITATE: Academicianul Cristian Ioan D. Hera, preşedintele Secţiei de Ştiinte Agricole şi Silvice a Academiei Române
 

Academicianul Cristian Ioan D. Hera s-a născut la 18 decembrie 1933 la Ploieşti, judeţul Prahova.

Studiile liceale le-a făcut la Ploieşti şi la Bucureşti, iar studiile superioare la Bucureşti (Facultatea de Agricultură) şi la Moscova (Facultatea de Agrochimie şi Pedologie), obţinând titlul de inginer agronom în specialitatea agrochimie, potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)" (Editura Enciclopedică/Editura Academiei Române, Bucureşti, 2003).

În 1969, obţine titlul de doctor în agronomie, teza sa de doctorat având tema ''Influenţa diferitelor sortimente de îngrăşăminte cu azot asupra transformărilor chimice din sol şi plantă şi asupra producţiilor realizate la principalele culturi de câmp''. În anul 1973 devine doctor docent în ştiinţe.

A fost cercetător, şef de laborator, şef de secţie, apoi, între 1970-1981 director ştiinţific, iar între 1982-1991 director general la Institutul de Cercetări pentru Cereale şi Plante Tehnice de la Fundulea.

Între 1990-1991 a fost profesor asociat la Catedra de Agrochimie din cadrul Institutului Agronomic "N. Bălcescu" din Bucureşti (ulterior Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti - USAMV), între 1997-1998 a fost profesor la USAMV, iar din 1999 - profesor consultant la USAMV.

De asemenea, în perioada februarie 1991-iunie 1997 a fost şef al Secţiei de utilizare a tehnicilor nucleare în cercetările privind studiul fertilităţii solului, nutriţiei plantelor şi aplicării îngrăşămintelor la Agenţia Internaţională de Energie Atomică din Viena. În perioada 2006-2008 a deţinut funcţia de preşedinte al Uniunii Academiilor Europene de Ştiinţe Agricole (UEAA).

Acad. Cristian Ioan D. Hera a desfăşurat o intensă muncă ştiinţifică, de numele său legându-se introducerea cercetării cu izotopi stabili şi radioactivi în agricultura din România, iniţierea şi coordonarea unei cercetări interdisciplinare de lungă durată cu îngrăşăminte, extinsă în zece staţiuni experimentale ş.a., potrivit dicţionarului menţionat.

Rezultatele cercetărilor sale sunt cuprinse în tratate, monografii, manuale, studii, articole, dintre care amintim: ''Metode de apreciere a stării de fertilitate a solului în vederea folosirii raţionale a îngrăşămintelor'' (1973), ''Fosforul în agricultură'' (1974), ''Ghid pentru alcătuirea planurilor de fertilizare (1980), ''Metode agrotehnice în cultura plantelor'' (1980), ''Tehnici nucleare în agricultură'' (1984), ''Asigurarea azotului necesar culturilor agricole'' (1984), ''Mică enciclopedie agricolă'' (1988), ''Agrochimie'' (1990), ''Fertilitatea şi fertilizarea solurilor (Compendiu de agrochimie)'' (1994) etc. Este, totodată, coautor al unor brevete de inovaţii. Se remarcă, de asemenea, ca redactor sau membru în colegiile de redacţie ale unor reviste române şi străine de profil, precum "Analele Institutului de Cercetări pentru Cereale şi Plante Tehnice de la Fundulea'', "Probleme teoretice şi aplicate de agrofitotehnie" ş.a..

 


Foto: (c) IOAN WEISL/ / AGERPRES FOTO


Explicaţie foto: Academicianului Cristian Hera i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad. (9 oct. 2015)


Ales membru corespondent al Academiei Române în 1995, a devenit în 2004 membru titular al acestui for ştiinţific şi cultural. Începând din 2008 este preşedinte al Secţiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice a Academiei Române. Vicepreşedinte al Academiei Române (2010-2017), a fost şi preşedinte interimar al Academiei Române (după decesul lui Ionel Valentin Vlad, la 24 decembrie 2017), ales la 5 ianuarie 2018, pentru trei luni, până la organizarea de alegeri (în aprilie 2018).

Membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) din 1990, a fost preşedinte al ASAS în perioada 2001-2009, potrivit CV-ului citat de site-ul http://www.asas.ro.

Se remarcă, de asemenea, ca membru al Societăţii Române de Ştiinţa Solului, al Societăţii Române de Agronomie, al Societăţii Internaţionale de Ştiinţa Solului, al Societăţii Europene pentru Tehnici Nucleare în Agricultură, al Societăţii Americane de Ştiinţa Solului ş.a., potrivit dicţionarului "Membrii Academiei Române (1866-2003)".

În anul 2000, academicianul Cristian Ioan D. Hera a fost decorat cu Ordinul Naţional ''Pentru Merit'' în grad de Ofiţer, iar în 2003 - cu Ordinul Naţional ''Pentru Merit'' în grad de Comandor.

În 2008, a primit din partea Universităţii ''Ştefan cel Mare'' din Suceava Medalia de aur cu Colan. Conducerea Universităţii "Transilvania" din Braşov i-a acordat în 2009 titlul de Doctor Honoris Causa, iar în 2015 i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţi de Vest "Vasile Goldiş" (UVVG) din Arad.

În 2012 i-a fost decernată de către regele Mihai I decoraţia regală "Nihil Sine Deo". La 10 octombrie 2013 i-a fost conferit Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, cu ocazia aniversării a 80 de ani de viaţă, ''în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere deosebită a valorii profesionale, pentru rezultatele de excepţie obţinute în cercetarea ştiinţifică'', iar la 1 Decembrie 2015, cu ocazia Zilei Naţionale a României, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Palatul Cotroceni, i-a fost decernat Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Ofiţer.

La 12 decembrie 2018 a avut loc în Aula Academiei Române sesiunea omagială ''Academicianul Cristian Hera la 85 de ani'', potrivit http://www.acad.ro.

AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu; editor: Liviu Tatu, editor online: Ady Ivaşcu)

2018-12-18 11:00:00
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!