Home »

Bacterii din intestinele bebeluşilor ar putea să prevină alergiile alimentare (studiu)

Bacterii din intestinele bebeluşilor ar putea să prevină alergiile alimentare (studiu)

Bacterii din intestinele bebeluşilor ar putea să prevină alergiile alimentare (studiu)
 

Oamenii de ştiinţă au descoperit că anumite bacterii intestinale prelevate de la bebeluşi sănătoşi ar putea să prevină dezvoltarea alergiilor alimentare, informează Xinhua.

Cercetători de la Universitatea Chicago, Argonne National Laboratory şi Universitatea Federico II din Napoli au transplantat microbi intestinali de la opt copii donatori - patru sănătoşi şi patru care aveau alergie la lapte - în grupuri de şoareci prin intermediul unor mostre de fecale.

Şoarecii au fost crescuţi într-un mediu complet steril şi hrăniţi cu aceeaşi formulă folosită pentru bebeluşii umani, pentru a ajuta bacteriile să colonizeze corespunzător tractul lor digestiv, furnizându-le aceleaşi surse de nutrimente.

Rezultatele arată că şoarecii care au primit bacterii de la bebeluşi alergici au suferit de anafilaxie, o reacţie alergică severă şi potenţial cauzatoare de moarte, atunci când au fost expuşi pentru prima dată la lapte de vacă. Şoarecii din grupul de control, care nu au primit astfel de bacterii, au experimentat la rândul lor această reacţie alergică severă atunci când au băut lapte. Şoarecii care au primit însă bacterii prelevate de la copii sănătoşi au părut a fi complet protejaţi şi nu au suferit nicio reacţie alergică.

Cercetătorii au studiat şi compoziţia microbilor din tractul intestinal al şoarecilor şi au analizat diferenţele de expresie genică dintre grupul sănătos şi cel alergic. Această analiză le-a permis să identifice o bacterie specifică, Anaerostipes caccae, ce pare să ofere protecţie contra reacţiilor alergice atunci când este prezentă în intestin.

Anaerostipes caccae face parte dintr-o clasă de bacterii, Clostridia, care, potrivit unui studiu din 2014, asigură protecţie contra alergiilor la nuci. Aceste bacterii produc butirat, un acid gras cu catenă scurtă care este un nutriment crucial pentru stabilirea unei flore microbiene sănătoase în intestin.

Aceste bacterii şi metaboliţii lor ar putea fi utilizate ca părţi ale unor viitoare medicamente bioterapeutice, dezvoltate pentru a preveni sau a inversa alte alergii alimentare comune, au adăugat autorii cercetării.

Studiul a fost publicat în revista The Forefront.

AGERPRES/(AS - autor: Florin Bădescu, editor: Codruţ Bălu, editor online: Irina Giurgiu)

2019-01-18 17:07:15
AGERPRES

Comentarii

Comenteaza la aceasta stire!